top of page

מראה מקום 22 –  אפולוניה (תל ארשף) 

  • aguda5
  • 20 בדצמ׳ 2024
  • זמן קריאה 1 דקות

עודכן: 9 בפבר׳




כתב : דוידי הולנדר


בטיסה בנתיב החוף צפונה, נבחין בפאתיה הצפוניים של הרצליה במסגד סידנא עלי ומיד אחריו בגן הלאומי אפולוניה (תל ארשף) שבחזיתו המערבית בולט המבצר הצלבני.

ארשף הוקמה במאה השישית לפני הספירה ע"י הפיניקים ונקראה על שם אל המלחמה רשף. בימי היוונים שונה שמה והיא נקראה על שמו של אפולו – אפולוניה.

העיר החליפה ידיים ושמות במשך יותר מ-1500 שנה, אך התקופה המעניינת היא דווקא התקופה הצלבנית. בקרב המכריע ביערות האלונים (!) שליד העיר, ניצח ריצ'ארד לב הארי, בדרכו להקמת ממלכת ירושלים השנייה , את סלאח-א-דין.

לאחר כ-40 שנה מחליט האציל הצרפתי שהיה בעליה של העיר לבנות לו מצודה. בניית המצודה אורכת כ-20 שנה על ידי אותו אציל ויורשיו. בשנת 1260 מוכר אחד היורשים את המצודה למסדר האבירים ההוספיטלרי אשר משלים את הבנייה. המצודה מוקפת חפיר מהצד המזרחי ובמרכזה מגדל עוז (דונג'ון).

ב-1265 מגיע הסולטן הממלוכי בייברס. הוא כובש את העיר ללא קושי, מטיל מצור על המצודה ואף בונה סוללה שתאפשר לו להיכנס. במקביל מנהל בייברס מו"מ עם מגיני המצודה ומצליח לשכנע אותם להיכנע ולעזוב ללא קרב.

מגיני המצודה נכנעים, יוצאים מהמצודה, ונאלצים להרוס את המצודה לפקודתו של בייברס, 4 שנים בלבד לאחר שסיימו את בנייתה. לאחר ההריסה מוציא בייברס את כל הלוחמים הצלבנים שנותרו להורג.

בייברס הורס את כל ערי החוף ומותיר את האזור לא מיושב. כך תם סיפורה של אפולוניה.




1 Comment


שלמה כהן
שלמה כהן
Dec 21, 2024

מכאן למדים שמילה של טורקי שווה לתחת

Like
bottom of page