מראה מקום 32 – יודפת
בועת נטופה, ידועה בעיקר בזכות בקעת בית נטופה, המרהיבה בפרט בתקופה זו של השנה כאשר מרבדי השדות משתרעים לכל עבר וביניהם עובר המוביל הארצי. אך יש בבועה זו גם כמה אתרים הסטוריים מרתקים ואחד המרכזיים בהם הוא יודפת העתיקה שעל שמה קרוי הרכס הצפוני התוחם את הבקעה.
"והעיר יודפת נמצאה כמעט כולה בראש סלע תלול, המוקף מעברים תהומות אין־חקר, ובנסות איש להשקיף למטה תחשכנה עיניו מעומק פי התהום, ורק מרוח צפון נמצאה דרך אל העיר, כי שם נבנתה בצלע ההר ... ועוד הרים הקיפו את העיר מסביב, ועל־כן נסתרה מכל עבריה מעיני אדם טרם הגיע אליה".
כך כתב יוסף בן מתתיהו , מפקד הגליל, ואכן מיד לאחר הטיפוס על רכס יודפת, ניתן להבחין בתל המתנשא לגובה 1400 רגל , מוקף בנחל יודפת אשר יוצר מדרונות תלולים מרוב עבריו.
השרידים הקדומים בתל הם של ישוב מהתקופה ההלניסטית אך סבורים שיהודים התיישבו במקום עם כיבוש הגליל על ידי החשמונאים. בתהילתה זכתה יודפת בזמן המרד הגדול ברומאים (67 לספירה). יוסף בן מתתיהו נשלח לחזק את ביצוריה ולהכינה לקרב ואכן הצבא הרומי בפיקוד אספסיאנוס צר על העיר וניסה לפרוץ לתוכה תוך שימוש בסוללות עפר שבנה, איל ניגוח, בליסטראות וחצים. 47 יום הגנו תושבי יודפת על העיר בגבורה ובתחבולה עד נפילתה. הרומאים חירבו את העיר והרגו את רוב תושביה אך קומץ לוחמים בראשות יוסף בן מתתיהו הצליח להימלט למערה, שם החליטו על התאבדות משותפת, כאשר כל לוחם הורג את חברו. בן מתתיהו, שלא התלהב מהרעיון והיה בשניים האחרונים שנותרו (על פי המסורת, לא במקרה, ראו "בעיית יוספוס" בקומבינטוריקה) הצליח לשכנע את חברו שיסגירו את עצמם לרומאים ואספסיאנוס אכן חס על יוסף (שהחניף לו בנבואה כי יהפוך לקיסר) שבהמשך הפך להסטוריון שכתביו הם עדות הסטורית מרתקת מהתקופה.
צפונית לתל הוקם ב-1960 הישוב יודפת, הראשון בחבל משגב. במקום נמצא יער הקופים ומרכז תיירותי שבו נמצאת אחת הכריכיות הטובות בארץ
יודפת העתיקה היא גן לאומי , יש להקפיד על גובה הטיסה והזהירות המתבקשת באיזור הררי.


Comments