top of page

מראה מקום 49 – מגדל התצפית לניטור צוללות 

  • aguda5
  • לפני 15 שעות
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: לפני 11 דקות


"שירה" (באיטלקית Scirè) הייתה צוללת של הצי המלכותי האיטלקי. בדצמבר 1941 הצליחה להתגנב לפאתי נמל אלכסנדריה שבמצרים, ולשגר שלושה "חזירים" – טורפדות מאוישים שעליהם רכבו לוחמי קומנדו ימי. אותם טורפדות, שנקראו באיטלקית Maiale  ("חזיר"), שימשו גם את שייטת 13 הישראלית שנים מאוחר יותר.

במבצע נועז זה הצליחו הלוחמים להצמיד מוקשים לספינות בריטיות ולגרום לטיבוע שתי ספינות מערכה גדולות  : "קווין אליזבת" ו-"וארינט" וכן להשבית משחתת ומכלית.

בעקבות ההצלחה באלכסנדריה, פרסו הבריטים מערכות גילוי ימי תת-מימיות במספר נמלים ברחבי הים התיכון. אחת מהמערכות הוקמה בכניסה לנמל חיפה: מבסיס תצפית בסטלה מאריס נפרסה לולאה מגנטית – כבל חשמלי שנמתח לאורך קרקעית הים, בניצב לקו החוף. כאשר גוף מתכתי (כמו צוללת) עבר מעל הלולאה, הוא גרם לשינוי בשדה המגנטי, שנמדד והתפרש כהתרעה.

לאחר הצלחת המבצע באלכסנדריה, נשלחה Scirè  לנמל חיפה כשעל סיפונה 11 צוללי תקיפה איטלקיים, שנועדו להצמיד מוקשי עלוקה לכלי שיט בריטיים.

בדרכה למשימה, זוהתה הצוללת על ידי מטוס סיור בריטי סמוך לקפריסין ואחר כך גם מול חופי נהריה. הצוללת צללה בניסיון להתקרב לנמל מצפון, אך אותרה שוב – הפעם על ידי מגדל ניטור הצוללות שבבוסתן הגליל, שכלל תצפית חזותית, לולאות מגנטיות, וכן הידרופונים (מיקרופונים תת-מימיים שיכלו להאזין למדחפי הצוללת.)

פצצות עומק שהוטלו על ידי הבריטים פגעו בצוללת ואילצו אותה לעלות לפני המים ואז פגע בה ישירות פגז – והיא שקעה עם כל 53 אנשי צוותה.

בשנות ה־80, ערך הארכיאולוג הימי ד"ר אהוד גלילי צלילת מחקר אל שרידי הצוללת. במהלך הצלילות נמצאו שרידי אדם. בעקבות כך, חולצו גופותיהם של 42 מאנשי הצוות והובאו לקבורה באיטליה. הצוללת הטרופה הוכרזה מאז כאתר מורשת רשמי של הצי האיטלקי.

מגדל הניטור של בוסתן הגליל עדיין עומד על תילו, על קו החוף מצפון לכפר הנוער "נירים", בשוליים הצפוניים של עכו. האתר ממוקם כחצי מייל מערבית ל"בועת כרמיאל", ולכן יש לקבל אישור בקר כדי לטוס מעליו.

 

פודקאסט של עושים הסטוריה על ה-"שירה" (חלק א, חלק ב)

 



コメント


bottom of page