top of page

טיפ בטיחות 8/25: סיכוני חסימת אדים (VAPOR LOCK)

  • aguda5
  • 15 במרץ
  • זמן קריאה 3 דקות

בכל שנה, במהלך תקופת האביב, מתרחשות תאונות אז"מ כתוצאה מנפילת כוח מנוע עקב תופעת חסימת אדים (Vapor Lock). הדלק הזמין בתקופה זו בתחנות הדלק הוא עדין דלק חורף, אשר מאופיין בלחץ אדים גבוה שעלול לגרום לתופעת נעילת אדים, בעת טיסה בימים חמים, בדגש על מטוסי כנף תחתית. 

ניתן להיתקל בחסימת אדים גם בימים לא מאוד חמים. זה יכול לקרות גם ביום קיץ סביר למטוס שחזר מטיסה והמתין חצי שעה. כתוצאה מחוסר אוורור הקאולינג, הטמפרטורה עולה מאוד וגורמות לאיוד דלק בצנרת, כתוצאה מכך נוצרת חסימת אדים.

השנה, הקיץ הקדים. צפויים ימים חמים. חשוב שהטייסים יכירו את תופעת חסימת האדים (Vapor Lock), בהקשר של ניהול סיכונים מחושב וקפדני לפני כל הטיסה.

 

מהי חסימת אדים ולמה היא מתרחשת?

 

חסימת אדים (Vapor Lock) היא תופעה שבה הדלק במערכת הדלק מתחיל לרתוח ולהתאדות, וכתוצאה מכך נוצרות בועות גז החוסמות את זרימת הדלק למנוע. הדבר עלול להוביל להרעבת דלק, ירידה בהספק המנוע ואף לקאט מנוע במהלך הטיסה.

התופעה שכיחה יותר במנועים המשתמשים בדלק מכוניות (MOGAS), שכן נקודת הרתיחה שלו נמוכה בהרבה בהשוואה לדלק מטוסים (AVGAS 100LL). עליית טמפרטורה או ירידת לחץ (למשל בגבהים גבוהים) עלולות לגרום להתאדות מהירה של הדלק וליצירת חסימת אדים. טווח תחילת הרתיחה של דלק מכוניות (MOGAS) נע בין כ 20 ל 32 מעלות צלזיוס.

חסימת אדים היא תופעה מסוכנת, במיוחד בשימוש בדלק מכוניות (MOGAS), ויש להכיר את הסיבות להתרחשותה ואת דרכי ההימנעות ממנה.

תכנון נכון, ניהול סיכונים מחושב, בדיקות מקדימות, ושימוש בפרקטיקות טיסה בטוחות יכולים להפחית משמעותית את הסיכון לאבדן כוח מנוע במהלך הטיסה. זכרו, רובנו טסים לשם התחביב. אין טייס שהתחרט על זה שלא המריא.

 

הגורמים לחסימת אדים:

·         סוג הדלק – דלק MOGAS רגיש יותר לרתיחה בהשוואה ל-AVGAS.

·         טמפרטורת הדלק – טמפרטורה גבוהה מזרזת אידוי.

·         לחץ אטמוספרי נמוך – בתנאים של לחץ נמוך (לדוג׳ בגובה) הדלק מתחיל לרתוח בטמפרטורה נמוכה יותר.

·         מבנה מערכת הדלק – מערכות יניקה (במטוסים בעלי כנף נמוכה) פגיעות יותר לחסימת אדים לעומת מערכות שבהן הדלק זורם בכוח הכבידה (במטוסים בעלי כנף עילית).

·      משאבת דלק מכנית – לאחר כיבוי המנוע, המשאבה אינה מקבלת זרימה של דלק קר, מה שעלול להוביל לרתיחת הדלק שבתוכה.

·         דלק חורפי בימים חמים – דלק חורף נדיף יותר ועשוי לגרום לבעיות אידוי כאשר מזג האוויר מתחמם. יחד עם זאת, חשוב לזכור שהיו גם אירועים עם דלק קיץ.

 

כיצד ניתן להימנע מחסימת אדים? 

·      הימנעות מטיסה בטמפרטורות גבוהות עם דלק מכוניות (MOGAS), בדגש על מטוסים בעלי מערכות דלק בתצורת יניקה.

·         שימוש בדלק AVGAS 100LL אם וכאשר ניתן – מפחית משמעותית את הסיכון לחסימת אדים.

·         אם בד״ח המטוס מתייחס לנושא חסימת אדים, יש לפעול בהתאם לבד״ח

 

בנוסף -

·         במידה שיש משאבת דלק במטוס, לפני הנעה מפעילים את משאבת דלק (בהתאם לבד״ח). אם המשאבה לא בונה לחץ – זה סימן מעיד של חסימת אדים.

·         ב iFly, יש נוהל בד״ח של התנעה חמה, אם מטוס חזר מטיסה ב 30 הדקות האחרונות או אם הטמפרטורה החיצונית מעל 28 מעלות. המטרה היא לשרוף את הדלק החם שנמצא בקווי הדלק מעל המנוע והמשאבות ולהחליפו בדלק קר יותר המגיע מהכנפיים.

 ·         בדיקת כוח מנוע לפני המראה, יש לפעול בהתאם לבד״ח – יש לוודא שהמנוע פועל בצורה חלקה ושאין נפילות סל”ד או סימני חוסר יציבות.

·         בזמן ריצת המראה, מומלץ לבדוק שעון לחץ דלק. אם לחץ הדלק בריצת המראה יורד לערכו הגבולי התחתון ואפילו מתחת למינימום המותר, זה סימן מעיד לחסימת אדים. במקרה כזה – כדאי להפסיק המראה.

·      הימנעות מהשארת המטוס בשמש בין טיסות. הדלק בכנפיים עלול להתחמם. כמו כן, יש לקחת בחשבון שהמשאבה המכנית עשויה להתחמם לאחר כיבוי המנוע ולגרום לרתיחת הדלק.

·         שימור קירור המנוע לאחר כיבוי – פתיחת מכסה המנוע העליון יכולה לעזור בפיזור החום. כדאי להחנות את המטוס מול הרוח.

 

במקרה של חסימת אדים באוויר:

·         הטס את המטוס ושמור על מהירות טיסה בטוחה.

·         העבר למכל דלק אחר – אם יש אפשרות, ייתכן שהבעיה נובעת מהמכל הנוכחי.

·         הפעל משאבת דלק חשמלית (אם קיימת) – יכולה לעזור בהתמודדות עם בועות גז.

·         הורד מצערת באופן הדרגתי – כדי להתאים את זרימת הדלק למנוע.

·         אם המשאבה החשמלית כבר פועלת, נסה לכבות אותה – לפעמים שינוי הלחץ עוזר לחדש זרימת דלק תקינה.

 

מצורף קישור לדו״ח חקירה בטיחותית, בה מטוס שהמריא מראשון ביום חם במיוחד, חווה קאט מנוע עקב vapor lock, ונאלץ לנחות בחצור. מאד מומלץ לקרוא.

 

בדו״ח, נספח 6, מפורטים 12 מקרים מאז 2017, של דיווחים, תקריות ותאונות שאירעו בסבירות גבוהה בגלל חסימת אדים. שימו לב שאילו המקרים שדווחו. יש להניח שאירועים נוספים (שהסתיימו בשלום) קרו ולא דווחו.


השורה התחתונה, לאור ריבוי המקרים והסיכון המשמעותי, הינה הימנעות מטיסה בטמפרטורות גבוהות עם דלק מכוניות (MOGAS), בדגש על מטוסים בעלי מערכות דלק בתצורת יניקה.

 

מנע את הסיכונים בשליטתך וטוס בביטחה

Comments


bottom of page