top of page
aguda5

טיפ הבטיחות 12/2022

עודכן: 22 ביוני 2023

הנושא: הסיכונים בשימוש דלק מכוניות במטוסים


רקע:

בהתאם לבקשת טייסים, זאת תזכורת לטיפ שפורסם בשנת 2019 לאחר מספר אירועי VAPOR LOCK שחוו טייסי אז"מ בעת טיסה בימים חמים.

הטיפ מבוסס על פרסום של האיגוד הבריטי לתעופה קלה, LAA , לחבריו הטייסים המשתמשים בדלק מכוניות 95 במטוסיהם.

תרגום כללי של מסמך האיגוד הבריטי LAA לטייסיו:

לדלק MOGAS (דלק מכוניות), נטול עופרת, יש לחץ אדים הרבה יותר גבוה מאשר לדלק 100LL או 80/87 AVGAS.

נקודת הרתיחה ההתחלתית של דלק זה היא רק מעט מעל טמפרטורת הסביבה.

לכן, עליית טמפרטורה קטנה בלבד או ירידת לחץ תגרום לו להתחלת אידוי.

תכונה זו של MOGAS גורמת לסיכוי יותר גבוה ליצירת בעיית VAPOR LOCK או אידוי מאשר בדלק AVGAS, במיוחד בטמפרטורה חמה או בגובה גבוה.

מכאן באה מגבלת השימוש בדלק MOGAS לטמפרטורה של 20 מעלות צלסיוס וגובה של 6,000 רגל והדרישה לוודא שכוח מנוע מלא זמין לפני ביצוע המראה

בדיקה מיוחדת זאת של כוח מנוע לא צריכה להתבצע בחיפזון, כיוון שהיא משרתת גם את הצורך לצרוך את הדלק ב - GASCOLATOR ובמשאבה שכבר התחמם קודם לכן בעת פעולת המנוע בסרק ולהזרים במקומו דלק טרי וקר יותר מהמכל שיש פחות סבירות שיגרום לבעיית אדים בהמראה.

כאשר הדלק נהפך לאדים במערכת הדלק הוא עלול לגרום למספר בעיות שונות שחשוב לטייסים המשתמשים בדלק זה להבין את המשמעות שלהן.

אם אדי הדלק נאספים לבועה גדולה הנלכדת בנקודה גבוהה במערכת או בצינור הדלק, הם עלולים ליצור VAPOR LOCK שימנע את מעבר הדלק למנוע ויגרום לכביית המנוע, בדומה למה שקורה כשנסגור את ברז הדלק.

אם זה קורה בעת טיסה, הטס את המטוס, הורד אף לשמירת מהירות. אם יש לך מספיק גובה לנסות להניע, הפעל את משאבת החירום והעבר את ברז הדלק למכל השני. אם משאבת החירום כבר פועלת בעת האירוע, ניתן לנסות לכבות אותה.

אם הדלק מתאדה עקב אזור חם או בעל לחץ נמוך במערכת הדלק אבל לא נלכד, זרם של בועות יכנס לקרבורטור ביחד עם דלק ויגרום להגדלת טמפרטורת EGT, תערובת עניה וירידת כוח מנוע.

במטוס עם פרופלור פסיעה קבועה, זה יגרום לירידת סל"ד ויתכן שגם מספר פליטות של עשן לבן מהאגזוז.

אם בבדיקת המנוע המיוחדת לפני המראה תשמע פעולה לא סדירה של המנוע או תבחין בסל"ד נמוך ממצב של כוח מלא, אל תמריא.

אם בריצת המראה, תשמע פעולה לא סדירה של המנוע או תבחין בסל"ד נמוך ממצב של כוח מלא, בטל מיד את ההמראה.

תופעה זאת מעידה על סימנים של אידוי דלק ולאחר ההמראה, עם חימום המנוע, היא תחריף ותגרום לאבדן כוח מלא במהלך הטיפוס.

אם בעיית אידוי דלק מורגשת בעת טיסה, הטס את המטוס, הורד אף לשמירת מהירות, משוך את המצערת להקטנת כניסת האוויר למנוע באופן שיתאים לכמות הדלק המוקטנת המגיעה למנוע, הפעל העשרת תערובת אם קיימת אפשרות זאת במנוע, כדי לשפר את יחס תערובת הדלק ולאפשר פעולת מנוע חלקה ואפשר גם עלייה מסוימת בסל"ד.

מאחר וגם הקרחה בקרבורטור עלולה לגרום לאפקט דומה של פעולת מנוע לא חלקה וירידת סל"ד, כדאי לבדוק גם אפשרות של הפעלת חימום קרבורטור לטיפול בבעיית ההקרחה, אך כיוון שזה עלול להחמיר את הבעיה אם היא נובעת מאידוי דלק, יש לעקוב אחר התוצאות בזהירות כדי לזהות בדיוק את מקור הבעיה.

הסבירות לבעיית אידוי דלק עולה במנועים המצוידים במשאבת דלק מכנית ונדירה יותר במטוסים בהם הדלק יורד בגרויטציה או מצוידים במשאבה חשמלית הממוקמת ביציאה מהמכל או בעדיפות גבוהה יותר טבולה במכל.

במטוסי כנף תחתית משאבת הדלק ממוקמת מעל גובה המכל, לכן במטוסים אלה , פעולת היניקה של המשאבה, להרמת הדלק מהמכל, יוצרת לחץ נמוך מהלחץ האטמוספירי בקו היניקה שלה, דבר היוצר תנאים להיווצרות אדי דלק בקו היניקה, עם השפעה אפשרית על תפקוד המנוע, כפי שתואר קודם.

אם המנוע מצויד במשאבה מכנית המחוברת עם ברגים לגוף המנוע, החום המועבר מגוף המנוע לגוף המשאבה מעלה את הטמפרטורה שלה באופן משמעותי ורק זרימת דלק קר מהמכל דרכה תאפשר לשמור על טמפרטורה המשאבה בערך סביר.

כאשר מכבים את המנוע, עם סיום הטיסה, זרימת אוויר הקירור דרך תא המנוע נפסקת וגם זרימת הדלק הקר מהמכל דרך המשאבה נפסקת.

כתוצאה מכך טמפרטורת גוף המשאבה עלולה להתחמם לערכים קריטיים, בדגש על מטוסים המשתמשים בדלק מכוניות MOGASשהוא נדיף יותר, וניתן לשמוע את הדלק רותח במשאבה.

במצב זה, גם ניתן לראות דלק נוזל על הקרקע מצינור הניקוז של פתח הכניסה, עקב לחץ האדים של הדלק הרותח הדוחף את הדלק מתא המצוף דרך שסתום המצוף אל הוונטיורי.

לקירור המנוע לאחר הכיבוי, טוב להסיר את מכסה המנוע העליון, לאפשר את זרימת האוויר החם מתא המנוע למעלה והחוצה.

במידה והדלק מתאדה במשאבה, עקב הטמפרטורה הגבוהה שלה, האדים לא יכולים לחזור אחורה למערכת הזנת הדלק עקב השסתום החד כיווני הנמצא בפתח הכניסה של המשאבה.

לפיכך, האדים מתפשטים דרך שסתום היציאה של המשאבה, גורמים ללחץ בקו הזנת הדלק לקרבורטור ובתא המצוף וגורמים לתופעה הנקראת "נעילה פנאומטית".

לחץ אדי הדלק הרותח מספיק גבוה כדי לדחוף את הדלק דרך שסתום המצוף לקרבורטור והמנוע חווה פעולה לא סדירה עקב הצפה ותערובת עשירה מידי, תוך חיווי של לחץ דלק גבוה ועשן שחור מהאגזוז.

הסבירות לתופעה זו גדלה לאחר חזרה מטיסה, חנייה קצרה והמראה לטיסה נוספת.

אם התופעה קוראת בטיסה, הטס את המטוס, הורד אף לשמירת מהירות, משוך את המצערת למצב המאפשר טיסה אופקית וכוון לתערובת עניה יותר, אם המטוס מצויד באפשרות זאת.

אם המטוס מצויד במשאבה חשמלית המחוברת במקביל, מומלץ לא לכבות את המשאבה מיד לאחר ההמראה, בדגש על MOGAS, כיוון שיש סיכוי שהדלק במשאבה המכנית היה ללא תנועה והתאדה, בעת שהמשאבה החשמלית פעלה. במצב זה, עם כיבוי המשאבה החשמלית המנוע עלול לכבות.

יצרני הדלק מספקים בחורף דלק עם נדיפות יותר גבוהה כדי להקל על התנעת המנוע בימים קרים. לפיכך, יש להיזהר באביב ובסתיו, כאשר עדיין מסופק דלק חורף, אך יש לעיתים ימים חמים מאד.



המדבקה שהאיגוד הבריטי LAA ממליץ לטייסיו להדביק בסמוך ללוח המכשירים במטוס


טיפ הבטיחות:

· קרא את המסמך ואת התובנות שבו בעיון – רוב הכתוב בו רלוונטי גם לגבינו.

· בהתייחס למגבלה המפורטת במסמך, על טמפרטורה מרבית של 20 מעלות צלסיוס לדלק במכל, ניתן להבין כי הסיכונים המפורטים במסמך, גבוהים הרבה יותר בארץ, כאשר בימים חמים, טמפרטורת הדלק במכלי מטוסינו גבוהה יותר, מה שמחייב אותנו לזהירות יתר בנושא זה.


מנע את הסיכונים שבשליטתך וטוס בבטחה




33 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page